'RoemeniŽ is ervoor klaar om nog dit jaar toe te treden tot Schengenzone'

19/02/2021
 
Volgens premier Florin Citu is Roemenië er klaar voor om nog dit jaar toe te treden tot de Schengenzone en is dat ook het uitdrukkelijke doel van zijn regering. Eerst moeten nog wel een paar laatste obstakels uit de weg worden geruimd.
 
Al sinds 2011 voert het land onderhandelingen met de EU om te mogen toetreden tot de Schengenzone. Het grootste struikelblok daartoe is al jaren de eis dat het land aan alle vereisten voldoet die het Cooperation and Verification Mechanism stelt. Deze Europese instelling is speciaal in het leven geroepen om nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije te helpen bij hun aanpak van problemen op het gebied van corruptie en rechtspraak. Ieder jaar brengt het CVM een rapport uit over de voortgang. Ook in het laatste rapport stonden nog enkele aandachtspunten ter verbetering. Citu is er echter van overtuigd dat hij eruit komt met het CVM deze zomer en dat er dan in de herfst een positief rapport volgt dat toetreding toelaat. 
 
De overige EU-lidstaten die vallen onder de Schengen verdragen, die vrij verkeer van personen en goederen regelen, moeten ook akkoord gaan met de Roemeense toetreding. Nederland is altijd tegen geweest tot 2019. Op 25 januari dit jaar bespraken Citu en Rutte het onderwerp telefonisch. Ook tijdens dat gesprek heeft Citu gezegd dat Roemenië dit jaar ervoor klaar is om tot Schengen toe te treden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/02/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft