Roma vluchtelingen uit Oekra´ne niet welkom in Oost-Europa

09/08/2022
 
Oekraïense burgers die de oorlog ontvluchten naar landen in Oost-Europa worden daar opgevangen en geholpen in zoverre die landen daartoe in staat zijn. Dit geldt echter niet voor Roma vluchtelingen uit Oekraïne, zo leert een reportage van CNN.
 
CNN keek naar de opvang van Roma vluchtelingen uit Oekraïne in drie landen: de Republiek Tsjechië, Roemenië en Moldavië. De zender sprak met vluchtelingen, hulpverleners en regeringswoordvoerders. Het beeld dat in de reportage naar voren komt, stemt niet vrolijk. Roma vluchtelingen worden slechter behandeld dan andere Oekraïense burgers. Zij moeten verblijven in slechtere huisvesting met soms nauwelijks elementaire voorzieningen. Hen wordt ook voorgehouden dat ze geen Oekraïense staatsburgers zijn en daarom niet op de reguliere opvang hoeven te rekenen. Velen hebben inderdaad geen documenten bij zich om hun nationaliteit te staven. Volgens CNN is discriminatie van Roma vluchtelingen aan de orde van de dag. Ook in landen die niet werden bezocht, zoals Polen en Hongarije. 
 
Geconfronteerd met de bevindingen van CNN reageren regeringswoordvoerders dat hun land de Roma niet discrimineert. De Republiek Tsjechië noemt als een van de redenen voor de ongelijke opvang dat vaak niet duidelijk is of de betreffende Roma wel uit Oekraïne afkomstig zijn. Velen zouden ook de Hongaarse nationaliteit hebben en voor hen is de opvang niet bedoeld. 
 
Discriminatie van Roma is een wijdverbreid fenomeen in Oost-Europa. De Europese Commissie zegt er alles aan te doen om het tegen te gaan. Eurocommissaris van Gelijkheid Helena Dalli heeft het tegengaan van discriminatie van de Roma in haar portefeuille. Via tweets laat zij regelmatig blijken zich voor hen in te zetten. Afgaande op de CNN-reportage heeft zij nog bergen werk te verzetten.
 
Het complete CNN-verslag vraagt zeker een minuut of tien om te lezen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/08/2022 - ...