Belarussische dissident Roman Protasevich en vriendin onder huisarrest geplaatst

25/06/2021
 
De Belarussische dissident Roman Protasevich en zijn Russische vriendin Sofia Sapega zijn, apart van elkaar, onder huisarrest geplaatst in Minsk. Dat vertelde de vader van Protasevich donderdag aan de BCC.
 
Protasevich en zijn vriendin werden op 23 mei gekidnapt door Belarussische geheim agenten op een vlucht van Athene naar Vilnius (hoofdstad van Litouwen). Het vliegtuig van Ryanair werd daarbij gedwongen naar Minsk te vliegen. Protasevich en Sapega zaten eerst in de gevangenis. Protasevich verscheen sindsdien diverse keren op de televisie om, naar het leek afgedwongen, bekentenissen af te leggen.
 
Zowel de ouders van Protasevich als van Sapega hebben verder geen informatie over hun kinderen. Zij weten niet wat de voorwaarden van het huisarrest zijn en of er alsnog een proces tegen hen komt. De Belarussische autoriteiten beschuldigen beiden van 'het organiseren van onrust' waarvoor ze tot 15 jaar gevangenisstraf riskeren.
 
Protasevich is een voormalig journalist en criticus van de Belarussische president Loekasjenko. Hij woonde voor zijn arrestatie in ballingschap in Vilnius.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft