Rusland plant marine oefening in oostelijk gedeelte Middellandse Zee

03/09/2020
 
Er komen steeds meer actoren bij in het dispuut tussen Griekenland en Turkije over wie het recht heeft naar olie en gas te boren in het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee. Ook de Russen mengen zich nu opzichtig in het Grieks-Turkse conflict.
 
Rusland houdt deze maand twee keer marine oefeningen in het betwiste gebied. Dat meldde een Turkse marine website woensdagmiddag. De Turken hebben er bij de Russen op aangedrongen de Turkse werkzaamheden in het gebied niet te verstoren. Een Turks seismologisch onderzoeksschip is daar momenteel aan het zoeken naar vermeende olie- en gasvoorraden. Of de Russische oefeningen moeten worden gezien als steun aan de Turkse claim inzake het betreffende gebied is niet duidelijk. De Russen gaven geen toelichting.
 
Cyprus
 
De rol van Cyprus in het conflict wordt ondertussen ook steeds ingewikkelder. Het ligt gedeeltelijk in de betwiste zone en het eiland is verdeeld in een Grieks en Turks gedeelte, alhoewel het Turkse gedeelte alleen door Turkije is erkend. Formeel heeft de Cypriotische regering het gezag over het hele eiland. De Turken zien hun beperkte invloed op Cyprus nu nog verder bedreigd door het Amerikaanse voornemen het wapenembargo tegen het eiland uit 1987 te versoepelen.
 
Turkije is NAVO-lid, maar ligt niet goed bij de overige leden na de aanschaf van een Russisch raketsysteem. Met de wellicht aanstaande versoepeling van het Amerikaanse wapenembargo tegen Cyprus komt er een nieuwe splijtzwam tussen de Turkije en de VS bij. Wellicht dat de Russen ook dat vuurtje nog wat verder willen oppoken met hun geplande oefeningen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/09/2020 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft