Oekra´ne vreest Russische inval begin 2022, Moskou roept Westen op te stoppen met opvoeren spanning

22/11/2021
 
De spanningen tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO zijn afgelopen weekend verder opgelopen. Volgens Oekraïne hebben de Russen zo'n 92.000 militairen langs de grens met Oekraïne samengebracht. De Oekraïners vrezen een Russische inval eind januari/begin februari. 
 
Het hoofd van de Oekraïense militaire veiligheidsdienst verklaarde dat zo'n inval gepaard zou gaan met luchtaanvallen en artillerie in het oosten van het land. Vooral de steden Odessa en Marioepol zouden het doelwit zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken deelde op zaterdag die zorgen en zei dat de overige NAVO-partners er net zo in staan.
 
Het Kremlin reageerde via monde van woordvoerder Dmitry Peskov (foto) verontwaardigd en legt de schuld van de oplopende spanningen juist bij het Westen. Peskov had het over een 'opgeklopte hysterie door degenen die gewapende troepen in Oekraïne hebben binnengebracht wat een bedreiging is voor Rusland'. De NAVO hield onlangs een grote militaire oefening in Oekraïne en de Amerikanen hebben flinke voorraden munitie naar het Oekraïense leger verscheept. Net als antitankraketten en patrouilleboten. 
 
Oekraïne is officieel geen NAVO-lid, maar weet zich verzekerd van steun door het bondgenootschap in het conflict met de Russen over het oostelijke gedeelte van het land (Donbass regio). Het is de vraag hoe lang de partijen het alleen nog bij woorden laten ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft