Russische onderzeeŽrs in Baltische Zee weer uitgerust met kernwapens

15/02/2023
 
Voor het eerst in 30 jaar heeft Rusland zijn onderzeeërs in de Baltische Zee weer uitgerust met kernwapens. Dat schrijft de Norwegian Intelligence Service in haar jaarverslag. Volgens de Noren vergroot dit de kans op een serieus conflict waarbij NAVO-landen kunnen worden betrokken. 
 
De Noren komen tot hun bevindingen na observatie van de Russische militaire aanwezigheid in de haven van Severomorsk op het Kola schiereiland, dat grenst aan zowel Noorwegen als Finland en heeft Moermansk als belangrijkste stad. Door de oorlog in Oekraïne zijn op het schiereiland een vijfde minder grondtroepen aanwezig, schrijven de Noren. Ze constateren verder dat naast een verplaatsing van grondtroepen naar het front in Oekraïne ook een aantal geavanceerde raketten van het schiereiland naar Oekraïne zijn overgebracht. 
 
Toch blijft de Russische militaire aanwezigheid op het schiereiland een bedreiging vormen voor Noorwegen. Er is nog steeds veel oud materieel aanwezig, er zijn de kernwapens en zowel de luchtmacht als de marine zijn in het algemeen intact gebleven, zo besluit de Norwegian Intelligence Service.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/02/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft