Geen Russische toeristen op Europese stranden deze zomer

11/06/2021
 
Normaliter, zonder corona, trekken vele Russische toeristen 's zomers naar de Griekse of Bulgaarse stranden. Zo niet deze zomer. Het is niet vanwege Covid-19 dat de Russen wegblijven. Ze kunnen domweg niet naar Griekenland of Bulgarije vliegen, bericht de Bulgaarse nieuwssite Novinite op basis van onderzoek door de site EURACTIV. 
 
In 2019 ontving Griekenland 500.000 Russische toeristen. In Bulgarije stond de teller officieel op 450.116. In 2020 lag het toerisme uit Rusland op zijn gat door corona. Het aantal Russische boekingen voor de zomer van 2021 is vooralsnog extreem laag. Terwijl de coronasituatie in zowel Griekenland als Bulgarije redelijk onder controle is. Toch heeft de Russische regering een vliegverbod ingesteld van en naar die twee landen. De Griekse luchtvaartmaatschappijen Aegean en Ellinair hebben van de Russische transportautoriteiten geen toestemming gekregen om op Rusland te vliegen. Voor Bulgarije geldt dat de Russische touroperator TEZ alle vluchten naar de populaire kuststeden Burgas en Varna heeft geschrapt.
 
Wat zit hierachter? Zowel Griekenland als Bulgarije heeft verklaard dat Russen die gevaccineerd zijn met het Sputnik V vaccin gewoon welkom zijn, ook al is dat vaccin nog niet goedgekeurd in Europa. Dat is dus niet het probleem. De landen vermoeden eerder dat het een politiek spelletje van president Poetin is in de verslechterende verhoudingen tussen de EU en Rusland. Want, er is een alternatief voor Russische toeristen die behoefte hebben aan zon, zee en strand. Zij kunnen deze zomer massaal naar Turkije. De banden tussen Poetin en Erdogan zijn namelijk weer aangehaald. Wrang genoeg is de coronasituatie in Turkije echter beduidend minder gunstig.
 
'Geen zwarte kat in donkere kamer zoeken'
 
EURACTIV vroeg de Russische ambassadeur voor de EU, Vladimir Chizhov, naar het waarom van de vliegverboden naar Griekenland en Bulgarije. Chizhov ontkent ten stelligste dat daar politieke motieven aan ten grondslag liggen. 'Ik waarschuw journalisten dat zij de verleiding moeten weerstaan om een zwarte kat in een donkere kamer te gaan zoeken.' Hij verzekert dat alle Russische maatregelen in overeenstemming zijn met de internationale luchtvaartregels en dat er continu overleg is met de Europese luchtvaartautoriteiten.
 
En de EU? Die onderneemt voorlopig niets. Noch Bulgarije noch Griekenland heeft tot nu toe het onderwerp op de Europese agenda gezet.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/06/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft