Nederland en RoemeniŽ halen banden aan in de marge van Munich Security Conference

17/02/2020
 
Nederland en Roemenië vieren dit jaar 140 jaar diplomatieke betrekkingen. In de marge van de Munich Security Conference pleitte de Roemeense premier Ludovic Orban bij zijn Nederlandse collega Mark Rutte ervoor de banden op economisch gebied en inzake bilaterale samenwerking verder aan te halen. Orban vond een gewillig oor, aldus Nine O' Clock Romania.
 
Orban en Rutte bespraken verder een intensievere samenwerking tussen de twee landen rondom Europese aangelegenheden die in beider belang zijn. Voor Roemenië is dat vooral de toetreding tot de Schengenzone. Roemenië is daar helemaal klaar voor, zei Orban. Tot vorig jaar leek Rutte daar twijfels over te hebben, maar het ziet ernaar uit dat Nederland nu wel voor Roemeense toetreding is.
 
Op de Munich Security Conference, die afgelopen weekend plaatsvond, waren regeringsleiders en hoge delegaties van internationale organisaties, uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld uit alle delen van de wereld aanwezig om te spreken over internationale veiligheidsvraagstukken. Een van de thema's die centraal stond, was de vraag welke rol de westerse democratieën nog kunnen en willen opnemen wat het voorkomen en oplossen van crises betreft. Kijkend naar het opkomend nationalisme juist ook in deze landen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/02/2020 - ...