Belarussische dissident roept het Westen op tot hardere sancties tegen regime Loekashenko

23/03/2022
 
De sancties tegen de Belarussische president Loekashenko moeten harder worden, gezien zijn actieve steun aan Poetin in de oorlog met Oekraïne. Dat zegt de in Polen verblijvende Belarussische dissident Pavel Latushko.
 
Volgens Latushko is Loekashenko 'ook een belangrijke speler in de horror show in Oekraïne en moet hij daarom de consequenties ervaren'. Latushko denkt daarbij niet alleen aan economische sancties. Het Westen zou Loekashenko ook moeten aanklagen voor oorlogsmisdaden in eigen land. In casu de vervolging van duizenden politieke tegenstanders na de gestolen overwinning van de presidentsverkiezingen in augustus 2020.
 
Het is vanwege die vervolgingen dat Latushko zelf naar Polen is uitgeweken. Een land dat hij al zeer goed kende. Tot augustus 2020 was hij namelijk jarenlang diplomaat voor Belarus in onder andere Polen. In Belarus is hij ook een tijdlang minister van Cultuur geweest. Latushko viel in 2020 in ongenade bij Loekashenko nadat Latushko zijn steun had uitgesproken voor protesterende acteurs. 
 
Voor de goede orde: zover mij bekend heeft Latushko geen directe banden met de Belarussische oppositieleidster

Svetlana Tichanovskaja die de verkiezingsoverwinning van augustus 2020 claimt en vanuit het buitenland druk uitoefent op de EU, de VS en overige democratieën met als doel Loekashenko ten val te brengen.

Copyright tekst: Johan Peters, 23/03/2022 - ...