Europese sancties tegen Rusland hebben vooralsnog weinig effect

13/04/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De Europese sancties tegen Rusland in het kader van de oorlog in Oekraïne hebben voorlopig niet het gewenste effect. De lopende rekening van de Centrale Bank van Rusland (de gele lijn in de grafiek) heeft er nog nooit zo goed voorgestaan de afgelopen vijf jaar. De reden is het vele geld dat binnenkomt dankzij de export van olie en gas.
 
Het overschot op de lopende rekening van de Centrale Bank van Rusland is in de afgelopen 12 maanden gestegen tot 157,8 miljard dollar. Rusland exporteert veel meer dan het importeert en dankzij de hoge marktprijzen voor gas en olie verdient het land bakken met geld. En dat gaat niet snel veranderen. De Europese Commissie heeft weliswaar vorige week een verbod op de import van Russische kolen ingevoerd, maar die invoer betreft slechts 4% van de totale waarde aan Russische energie die de EU importeert. Door de voortdurende export van dure olie en gas die in buitenlandse valuta wordt betaald, blijft ook de wisselkoers van de roebel stabiel op de buitenlandse wisselmarkten.
 
Het Europees Parlement dringt aan op een totale importstop van Russisch gas en olie. De Europese Commissie wil daar echter niet aan, gezien het feit dat sommige lidstaten daar zeer afhankelijk van zijn voor hun energievoorziening. Volgens de Commissie hebben de sancties ook wel degelijk effect en blijft ze werken aan nieuwe sancties.
 
Afgaande op de cijfers van de Centrale Bank van Rusland hoeft Poetin zich voorlopig geen zorgen te maken over de financiering van zijn oorlog tegen Oekraïne zolang de olie en gas naar de EU blijft stromen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/04/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft