Letland maant tot voorzichtigheid inzake Europese sancties tegen Wit-Rusland

12/08/2020
 
Sancties tegen Wit-Rusland kunnen een verkeerd effect hebben, waarschuwde de Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics (foto), gisteren na overleg met Poolse, Finse en Estse collega's. Rinkevics is bang dat Wit-Rusland in het geval van Europese sancties weer rechtstreeks in de armen van Rusland wordt gedreven.
 
Tijdens het overleg van de genoemde ministers van BuZa bleek dat zij allen ervoor pleiten dat Wit-Rusland een onafhankelijk land blijft dat goede betrekkingen met de EU kan onderhouden. Het moet dan wel de democratische waarden omarmen. Daarvoor is het volgens de ministers nodig dat de communicatiekanalen met zowel regering als oppositie vanuit de EU openblijven. Op voorstel van Polen riepen de ministers hun overige collega's binnen de EU op een speciale vergadering te beleggen inzake de situatie in Wit-Rusland en een gezamenlijk Europees standpunt daarover te bepalen. 
 
Het opleggen van sancties helemaal uitsluiten, deden de ministers gisteren ook niet. Mocht de situatie in Wit-Rusland verder verslechteren, dan zitten zowel persoonlijke als economische sancties in de 'gereedschapskist' van de EU, aldus Rinkevics. Ook dinsdagavond was het weer onrustig in Minsk naar aanleiding van de frauduleuze verkiezingen van afgelopen zondag.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/08/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft