Wie lag eeuwen begraven in een sarcofaag in de Notre Dame?

15/04/2022
 
Het is vandaag op de kop af drie jaar geleden dat brand uitbrak in de Notre Dame te Parijs. Een torenspits en een deel van het dak gingen verloren. De herstelwerkzaamheden verlopen gestaag. Gisteren (donderdag) maakten archeologen bekend dat op een diepte van 20 meter onder de grond van de kerk een loden sarcofaag is gevonden met de resten van een persoon. 
 
Werkers deden de vondst vorige maand tijdens voorbereidende werkzaamheden voor het herstel van de torenspits. De sarcofaag lag 20 meter onder de grond tussen de buizsen van een 19e eeuws verwarmingssysteem. De sarcofaag stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. Met behulp van een endoscoop camera hebben archeologen al in de sarcofaag gekeken. Daarin bevinden zich de resten van een mens, een kussen van bladeren en nog ongeïdentificeerde objecten.
 
De sarcofaag bevindt zich nu op 'een veilige plek'. Binnenkort wordt deze overgebracht naar het forensisch instituut in Toulouse voor verder onderzoek. Daar gaat de sarcofaag dan ook open. Er zal echter geen officieel archeologisch onderzoek plaatsvinden. De Franse wet bepaalt dat menselijke resten geen archeologisch onderzoeksobject mogen zijn. Men hoopt wel het geslacht, de gezondheid en de sociale status van de persoon te achterhalen. Of de sarcofaag inclusief de inhoud na beëindiging van het onderzoek terugkeert naar de kerk, is nog onduidelijk.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/04/2022 - ...