Duitsland zoekt naar wegen om inflatie te beteugelen en sociale onrust te voorkomen

04/07/2022
 
In het jaarlijkse zomerinterview met de Bondskanselier, een traditie sinds Angela Merkel die functie bekleedde, ging Olaf Scholz in op de economische situatie. Vandaag overlegt de Duitse regering met de sociale partners.
 
Ook in Duitsland stijgen de energieprijzen en de voedselprijzen. Daar komt nog bovenop dat Rusland geen gas meer levert. Scholz vreest sociale onrust. Hij noemde de inflatie in het interview 'sociale dynamiet'. De regering wil maatregelen nemen om de koopkracht van de Duitsers op peil te houden. Een van de ideeën is de Duitsers een belastingvrije bonus te geven. Daar zou dan wel een mindere loonsverhoging tegenover moeten staan. De vakbonden zijn fel tegen dat idee. 
 
De Duitse werkgevers zien ondertussen ook donkere wolken aan de lucht. Zij vrezen volgens financieel persagentschap Bloomberg het verdwijnen van complete industrieën door de hoge energieprijzen. En juist vandaag raakte bekend dat Duitsland voor het eerst sinds 1991 een tekort heeft op de handelsbegroting volgens hetzelfde Bloomberg. Wat allemaal slecht nieuws is voor de Europese economie als geheel, aangezien de Duitse economie nog steeds de motor ervan is.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/07/2022 - ...