Schotse premier kondigt nieuw referendum over onafhankelijkheid aan

01/12/2020
 
De Schotse premier Nicola Sturgeon kondigde gisteren aan dat de Schotten zich in 2021 opnieuw kunnen uitspreken over een uittreden uit het Verenigd Koninkrijk. Als haar partij, de Scottish National Party (SNP), de parlementsverkiezingen in mei wint. 
 
De Schotten zijn het altijd al oneens geweest met het Engelse streven naar een Brexit. Nu die Brexit op 31 december in welke vorm dan ook sowieso een feit wordt, wil Sturgeon de Schotten opnieuw de mogelijkheid geven zich uit te spreken over een afscheiding. Bovendien ergeren veel Schotten zich aan de manier waarop de Britse premier Johnson de coronacrisis aanpakt. 
 
In 2014 hield de toenmalige Schotse regering ook al een referendum over een eventuele afscheiding. Toen stemde 55,3% tegen, maar de tijden zijn duidelijk veranderd. De SNP doet het goed in de peilingen en bovendien zou volgens diezelfde peilingen een meerderheid nu voor onafhankelijkheid zijn. Ook belangrijk: een meerderheid van de Schotten wil juist wel lid blijven van de EU.
 
De Britse regering beschouwde na het referendum van 2014 de onafhankelijkskwestie 'beslecht voor een generatie'. Officieel moet de Schotse regering toestemming aan Londen vragen voor een nieuw referendum. Sturgeon zei niet uit te sluiten die wet in de rechtszaal aan te zullen vechten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/12/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft