Boris Johnson: 'Referendum over Schotse onafhankelijkheid slechts één keer in een mensenleven'

04/01/2021
 
De afwikkeling van de Brexit hebben we eindelijk achter de rug, maar hoe moet het nu verder met de Schotse onafhankelijkheidswens? De Schotten willen deel blijven uitmaken van de EU en de Schotse premier Nicola Sturgeon zinspeelt daarom op een nieuw referendum. 'Zo'n referendum moet maar eens in een mensenleven plaatsvinden', zei de Britse premier Boris Johnson gisteren op de BBC.
 
Johnson ziet niets in een nieuw Schots referendum met de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden. In 2014 was er al zo'n referendum en toen stemden de Schotten ervoor om bij het VK te blijven. Dat was voor het Britse Brexit referendum in 2016. Nu het VK uit de EU is gestapt, liggen de kaarten anders volgens Sturgeon. Haar partij de Scottish National Party staat op winst in de peilingen en dit voorjaar zijn er verkiezingen in Schotland. Sturgeon wil bij verkiezingswinst desnoods een referendum via de rechter afdwingen. 
 
Johnson moet formeel instemmen met een Schots referendum en is dat dus niet van plan. Op de vraag waarom er wel een referendum kwam over de Brexit en nu niet over Schotse onafhankelijkheid antwoordde Johnson gisteren: 'We hebben een referendum gehad over toetreding tot de EU in 1975 en over Braxit in 2016. Dat lijkt mij een goede tijdspanne.' Met andere woorden: de Schotten hoeven wat hem betreft niet te rekenen op medewerking aan een nieuw referendum over onafhankelijkheid pas zeven jaar na het vorige. Ondanks Brexit.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/01/2021 - ...
 

 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft