Schots referendum voor onafhankelijkheid staat nog niet voor dit jaar op de agenda

10/05/2021
 
Met de winst van de Scottish National Party (SNP) en de Schotse Groenen tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen donderdag is er een ruime meerderheid in het Schotse parlement voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Sturgeon komt dat referendum er zeker, maar ze wil zich nog niet vastpinnen op een datum.
 
Om zo'n referendum te kunnen organiseren, heeft Schotland allereerst toestemming nodig van de Britse premier Boris Johnson en hij zal die voorlopig niet geven. Johnson zegt dat zijn prioriteit ligt bij het economisch herstel van het Verenigd Koninkrijk na de coronacrisis. Hij heeft daartoe de leiders van Schotland, Wales en Noord-Ierland uitgenodigd voor een later dit jaar te houden top. Tijdens die top moet het ook gaan over de klimaattop die eind dit jaar in Glasgow wordt gehouden. Sturgeon is het wat dat betreft met hem eens en stelt dat ze dit jaar zeker nog niet om een nieuw referendum gaat vragen. Maar, het is niet de vraag of het referendum er komt maar wanneer, aldus Sturgeon gisteren in een telefoongesprek met Johnson.
 
Johnson ziet een Schotse onafhankelijkheid niet zitten en heeft de bevoegdheid om het verzoek daartoe te weigeren. Sturgeon is echter dus vastbesloten om haar verkiezingsbelofte voor een tweede referendum door te zetten en zegt dat ze desnoods naar de rechtbank zal stappen om het voor elkaar te krijgen. Al hoopt ze dat het niet zover hoeft te komen.
 
De Schotten zijn in meerderheid pro-Europees en hebben de Brexit altijd afgekeurd. Nu Brexit sinds dit jaar een feit is, wil de Schotse regering onder leiding van Sturgeon een tweede referendum over onafhankelijkheid uitschrijven om een afscheiding van het VK en aansluiting bij de EU mogelijk te maken. Of de EU daar op zit te wachten, is een tweede. In 2014, nog voor de Britse Brexit plannen, was er ook al een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Toen stemde een meerderheid van de Schotten ervoor bij het VK te blijven. De Brexit lijkt nu echter de trigger voor een ja voor onafhankelijkheid. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/05/2021 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft