Voormalig bondskanselier Schröder ziet graandeal als mogelijke opmaat voor wapenstilstand

03/08/2022
 
De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, die nauw bevriend is met Vladimir Poetin, ziet de recent afgesloten graandeal tussen Rusland en Oekraïne als een eerste opmaat naar een mogelijke wapenstilstand.
 
Volgens uitspraken van Schröder in Duitse media is een wapenstilstand momenteel het meest realistisch haalbare. Territoriale onenigheden als tot welk land de Krim behoort, zouden 'binnen enkele generaties' kunnen worden beslecht. De situatie in de Donbas regio bestempelde hij dan weer als 'gecompliceerd'. Schröder bekritiseert de oorlog, maar neemt geen afstand van Poetin. Wat hem in het Westen en zeker ook in Duitsland veel verlies van prestige kost. 
 
Ondertussen claimen de Russen dat de Amerikanen direct betrokken zijn bij de oorlog. Niet alleen door het leveren van wapens, maar ook door het bepalen van de doelen waartegen deze worden ingezet. De Russen baseren zich daarbij op uitspraken van Vadym Skibitsky, plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Het goede nieuws is ten slotte dat de Russen nogmaals hebben gezegd geen nucleair conflict van de oorlog in Oekraïne te zullen maken. Omdat er geen sprake is van het gebruik van massavernietigingswapens en de staat Rusland niet in zijn bestaan wordt bedreigd.

Copyright tekst: Johan Peters, 03/02/2022 - ...