Zwarte Amerikanen komen de straat op om recht op Second Amendment te claimen

26/10/2020
 
Een van de campagneleuzen van de Amerikaanse president Donald Trump is dat zijn tegenstrever Joe Biden het Tweede Amendement zou willen afschaffen. Dit geeft volgens de hedendaagse interpretatie het recht aan Amerikanen om een wapen te dragen. Wat Trump waarschijnlijk niet heeft voorzien, is dat nu ook zwarte Amerikanen de straat opkomen om dat recht te claimen in antwoord op het politiegeweld tegen zwarten.
 
Zo is er de Not Fucking Around Coalition (NFAC) in Atlanta die momenteel al honderden aanhangers heeft. De NAFC liet zich de afgelopen maanden bewapend zien tijdens demonstraties in diverse Amerikaanse steden. De NAFC zegt op te komen voor het respect van de zwarte gemeenschap en tegen politiegeweld tegen zwarten. De coalitie is in 2017 opgericht door John Fitzgerald Johnson, een voormalig militair.
 
Tot confrontaties tussen NFAC en de politie, of milities van blanke Amerikanen die ook hun recht op het Second Amendment via protesten claimen, is het nog niet gekomen. Johnson zegt dat NFAC ook niet uit is op geweld. Toch maken burgemeesters in de steden waar al demonstraties van NFAC plaatsvonden zich zorgen dat dit in de toekomst wel kan gebeuren.
 
CNN heeft een lang verhaal over NFAC en de raciale spanningen in de VS die zo nog meer op scherp kunnen komen te staan.
 
Het Second Amentment is een onderdeel van de Bill of Rights die op 15 december 1791 werd toegevoegd aan de Amerikaanse Grondwet. In die tijd was het land nog volop in ontwikkeling en was het er op vele plaatsen nog gevaarlijk om je er te begeven. Het Second Amendment was dan ook oorspronkelijk bedoeld om inwoners (kolonisten) het recht te geven gewapende milities te vormen om zich zo te beschermen. De tekst van het Second Amendment luidt:'A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed (Wikipedia).'
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/10/2020 - ...
 

             Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft