Snel een coronavaccinatie? Probeer er een te krijgen in ServiŽ

26/03/2021
 
Servië telt zo'n 7 miljoen inwoners. Al 2,1 miljoen Serviërs heeft tenminste reeds één vaccinatie tegen het coronavirus gehad. En het land heeft voorlopig nog voldoende leveringen om ook mensen van buiten Servië te prikken.
 
Servië gebruikt vier verschillende vaccins: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V en het Chinese Synopharm. Het land zegt slim te hebben ingekocht en daarom nu in staat te zijn de eigen inwoners snel te vaccineren. En niet alleen de eigen inwoners. Mensen uit de hele Balkanregio reizen naar Belgrado om een vaccinactie te krijgen. Zoals Elma uit Bosnië en Herzegovina. 'Ik ben naar Servië gekomen, omdat de vaccins nooit op tijd in Bosnië zullen arriveren', zegt zij.
 
De aankoop van de vaccins gebeurt niet alleen door de Servische gezondheidsdiensten. De Kamer van Koophandel heeft toestemming gekregen om een eigen voorraad in te slaan. De KvK beschikt over 10.000 dosissen vaccin, bestemd voor Servische zakenlui en zakenlieden in de Balkanregio.
 
Ook mensen van buiten de Balkan kunnen met succes een poging wagen een vaccinatie te krijgen. Daniel Bindernagel, een Duitse psychiater die in Zwitserland woont en werkt, slaagde erin zich te registreren voor een vaccinatie op de website van de Servische overheid. 'Dit is heel goed. In Duitsland en Zwitserland lukte het mij niet om snel een vaccinatie te krijgen. Hier wel', zo vertelde hij aan het persbureau Reuters.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/03/2021 - ...