ServiŽ houdt geen gezamenlijke legeroefening met Rusland en Belarus

11/09/2020
 
 
Gisteren (donderdag) is de gezamenlijke legeroefening 'Slavische Broederschap' begonnen. Deelnemers zijn Rusland en Belarus. Normaal gesproken had ook Servië eraan deelgenomen, maar dat land blies op het laatste moment af. Volgens de Serviërs 'na vreselijke en onverdiende druk' door de Europese Unie. De Europese 'druk' heeft ongetwijfeld te maken met de situatie in Belarus.
 
Servië is van oudsher een goede buur van Rusland op economisch en militair gebied. De banden tussen de twee landen zijn hecht. Servië richt zich tegelijkertijd ook op het Westen. Het land is kandidaat-lid van de EU en lid van het Partnership for Peace Programme van de NAVO. Servië moet dus heel voorzichtig manoeuvreren op het geopolitieke schaakbord in de regio. Volgens de minister van Defensie Aleksandar Vulin heeft Servië zich nu teruggetrokken uit de gezamenlijke oefening 'om de Europese toekomst niet op het spel te zetten'.
 
Om geen van de partners/buurlanden tegen het hoofd te stoten, verklaarde de Servische minister van Defensie verder dat zijn land de komende zes maanden aan geen enkele militaire oefening of activiteit zal meedoen. Niet met Rusland, niet in NAVO-verband, niet met China of wie dan ook. Alleen verzoeken voor bijdragen aan vredesoperaties zullen apart worden overwogen. 
 
De oefeningen onder de naam Slavische Broederschap vinden jaarlijks plaats. Servië neemt sinds 2015 eraan deel. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/09/2020 - ...