SloveniŽ heeft prioriteitenlijstje voor EU-voorzitterschap al klaar

23/10/2020
 
 
Vanaf 1 januari is Slovenië een half jaar lang EU-voorzitter. Het land heeft zijn prioriteitenlijstje voor wat in de eerste zes maanden van 2021 zou moeten worden geregeld/verder op de rails gezet al klaar. Zo bleek tijdens een bezoek van de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Anze Logar (foto) aan zijn Letse collega Edgars Rinkevics afgelopen woensdag.
 
Helemaal bovenaan het Sloveense prioriteitenlijstje staat de verdeling van de 750 miljard euro uit het Europese Herstelfonds. Het is de bedoeling dat de lidstaten het tijdens het Sloveense lidmaatschap eens geraken over welk land hoeveel krijgt en waar het betreffende land het geld aan mag besteden. Volgens Logar hebben de meeste lidstaten al plannen hiertoe ingediend. Naast de verdeling van het geld uit het Herstelfonds wil Slovenië eindelijk ook een akkoord met het Europees Parlement zien te bereiken over de meerjarenbegroting. Ten slotte voorziet Logar dat de discussies over het nieuwe Migratiepact ook onder Sloveens, en zelfs daarna onder Portugees, voorzitterschap zullen doorgaan. 
 
Met zijn Letse collega Rinkevics besprak Logar verder de situatie in Belarus en de economische relatie tussen de EU en China. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/10/2020 - ...
 

           Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft