Wie is de sluikstorter?

01/02/2023
 
Voor de Nederlandse lezers: een sluikstorter is iemand die zijn/haar afval achterlaat op plekken en tijdstippen wanneer dat niet is toegestaan. Sluikstort is een groot probleem in heel Antwerpen en sinds een paar weken ook in Kipdorp waar ik woon.
 
De sluikstorter dumpt zijn of haar vuilnis aan de overkant recht tegenover mijn woonst een dag voor, of vlak nadat, de vuilnisman langskomt dan wel is geweest. De vuilniswagen komt iedere dinsdagavond rond 22:00 uur voor het eerst langs Ik heb gisteravond eens staan kijken hoe dat gaat.
 
Afval wordt gescheiden aangeboden. Pestafval en plastic flessen/drankblikjes elk in aparte zakken. Verder is er dan nog het oud papier. De afvalophaling gebeurt ook gescheiden, zo bleek gisteravond. Eerst kwamen de vuilniswagens voor het restafval en het plastic. In de nacht, ik word 's nachts regelmatig wakker, hoor je de vuilniswagen dan nog een keer. Dat zal die voor het oud papier zijn. 
 
Op maandag had de sluikstorter al toegeslagen.Twee vuilniszakken en een doos oud papier. Die zijn afgelopen nacht samen met het huisvuil dat wel op het juiste tijdstip buiten stond, verwerkt. Zou er vanochtend opnieuw sluikstort liggen? Ik doe om 07:00 uur mijn gordijnen open en ja hoor: daar lag weer een zak.
 
De vraag is natuurlijk wie die sluikstorter is. Hij/zij moet een vroege dan wel late vogel zijn, want slaat ver na middernacht toe. Is het iemand uit de straat, uit de buurt? Of komt hij/zij juist van heel ergens anders om zo kans op herkenning te voorkomen? Eigenlijk zou ik zelf eens een nacht moeten opblijven en voor het raam postvatten om dat te weten te komen. Ik heb het er niet voor over. En eerlijk gezegd, vind ik het ook niet mijn probleem. Ja, het staat niet, het is onhygiĆ«nisch en asociaal. Maar het gebeurt niet voor mijn deur, dus ik heb er geen acute last van. 
 
Waarom doet iemand het? Kan hij/zij de datum en het tijdstip waarop de vuilnisman komt niet onthouden? Loopt zijn/haar afvalverzameling niet synchroon met de vuilophaling? Of heeft hij/zij inderdaad gewoon lak aan de regels? Het blijft in elk geval afwachten wanneer de dader wordt gevat. Voorlopig is hij/zij slim genoeg om betrapping te voorkomen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/02/2023 - ...