Social distancing zou weleens jaren nodig kunnen blijken

15/04/2020
 
Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad weer bijeen. De algemene verwachting is dat de huidige Belgische coronamaatregelen worden verlengd t/m 3 mei, met wellicht al een enkele versoepeling voor bepaalde economische sectoren. Daarna zou dan, als alles gunstig blijft verlopen, geleidelijk kunnen worden teruggekeerd naar een normaal leven. Hoe normaal wordt dat normaal? Hoelang moeten we bijvoorbeeld de maatregel van social distancing nog in acht houden? Dat zou weleens langer kunnen duren dan gedacht. 
 
De Amerikaanse Harvard School of Public Health stelt na studie dat de inwoners van de VS tot zeker 2022 de social distancing maatregel zullen moeten blijven respecteren om ervoor te zorgen dat het Amerikaanse gezondheidssysteem niet opnieuw overbelast raakt, eens de huidige uitbraak is bedwongen. Volgens het onderzoek kan het SARS-COV-2 virus nog tot 2024 voor doorgifte van besmettingen blijven zorgen, zelfs als het vandaag wordt geëlimineerd. 
 
Ook de WHO benadrukt dat de globale piek nog niet is bereikt. Momenteel zijn wereldwijd twee miljoen mensen besmet en 124.000 mensen overleden aan het coronavirus. In de VS zijn tot nu toe meer dan 22.000 mensen overleden, waarvan alleen al in de staat New York meer dan 10.000. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/04/2020 - ...