Spanning tussen Oekraïne en Rusland neemt weer toe

05/03/2021
 
Sinds de afgesloten wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne in 2015 is een heropleving van de vijandelijkheden in het oosten van Oekraïne nooit ver weggeweest. Nu het geweld er weer oplaait, waarschuwde een woordvoerder van het Kremlin de regering in Kiev gisteren 'geen gevaarlijke rode lijn te overschrijden'. Een uitspraak die in Oekraïne wordt opgevat als een voorzet tot een oorlogsverklaring.
 
Nog even in herinnering brengen hoe het ook alweer zit. In februari 2014 werd de Oekraïense president Janoekovytsj afgezet. Hij was pro-Russisch en de Oekraïense bevolking was tegen hem in opstand gekomen, omdat ze een Europese koers voor het land wilde. Na de afzetting van Janoekovytsj bezette Rusland het schiereiland de Krim en braken er ongeregeldheden uit in het oosten van Oekraïne, de Donbass regio met steden als Donetsk en Loehansk. De regering in Kiev probeerde de opstand te onderdrukken, maar Rusland hielp de pro-Russische rebellen in de Donbass. Na enkele mislukte wapenstilstanden werd in 2015 dan een wapenstilstand gesloten dankzij bemiddeling van Frankrijk en Duitsland. Sindsdien zijn er altijd nog sporadisch opflakkeringen van geweld geweest, maar feitelijk heerste er in het oosten van Oekraïne tot voor kort een zekere status quo. 
 
Die lijkt nu over. De laatste weken nemen de gevechten tussen het Oekraïense leger en de rebellen weer toe. Tenminste tien Oekraïense soldaten zouden daarbij dit jaar al om het leven zijn gekomen. Oekraïne beschuldigt de rebellen ervan de wapenstilstand vier keer binnen 24 uur te hebben geschonden. Volgens Kremlin woordvoerder Dmitri Peskov is het Kremlin 'zeer bezorgd' over de huidige ontwikkelingen en hij riep Duitsland en Frankrijk op hun invloed aan te wenden bij de Oekraïense regering zodat deze 'geen gevaarlijke rode lijn overschrijdt'. Wat in Kiev de reactie ontlokte dat ze geen bemiddeling door Frankrijk en Duitsland nodig hebben en dat ze het Russische woordgebruik van een 'gevaarlijke rode lijn overschrijden' beschouwen als oorlogsretoriek.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft