Steun voor Erdogan in Turkije brokkelt af, krachtig signaal blijft noodzakelijk

30/11/2020
 
De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert de communicatie met de Turkse president Erdogan op gang te houden om een escalatie van het conflict tussen EU-leden Griekenland en Cyprus en Turkije inzake het oostelijke gedeelte van het Middellandse Zeegebied te voorkomen. 'Logisch', zegt Duits EP-lid Hans Udo Bullmann van de sociaaldemocratische SPD. Hij wijst er wel op dat de binnenlandse steun voor Erdogan afneemt. De EU zou daarop moeten inspelen volgens hem.
 
Op 10 december is er een EU-top waarop moet worden besloten of er nieuwe Europese sancties komen tegen Turkije. Bullmann vindt het nodig dat een sterk signaal wordt afgegeven. 'Europa moet geen verkeerde compromissen met Erdogan sluiten.' Aan de andere kant ziet hij echter ook dat de Turkse oppositie tegen Erdogan aan kracht wint en die zou betere relaties met de EU wensen. Die oppositiestem moet de EU niet negeren, zegt Bullmann.
 
Het is nog maar de vraag of de EU op 10 december met een krachtig signaal komt. Griekenland wil dat de EU een wapenembargo tegen Turkije instelt. Spanje en Italiƫ zijn echter grote wapenexporteurs naar Turkije. De Bulgaren en Hongaren onderhouden dan weer nauwe banden met het Turkije van Erdogan. Gezamenlijke Europese sancties zijn dan ook geen uitgemaakte zaak.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/11/2020 - ...