Spionnen zijn druk bezig in Europa

25/01/2020
 
Spionage is van alle tijden. Wie heeft er niet eens een spionageroman gelezen van John Le Carré of een James Bond film gezien? De spionagerealiteit in 2020 is echter niet meer zo romantisch. Spionage draait nu om regeringen te destabiliseren, om economische macht te krijgen. En spionage vindt steeds meer plaats op Europese bodem. Bijvoorbeeld ook in BelgiĆ« en in Duitsland.
 
De Vlaamse zakenkrant De Tijd meldt dit weekend dat Comité I, de Belgische toezichthouder op de inlichtingendiensten, onderzoek gaat doen naar mogelijke infiltratie door buitenlandse geheime diensten in de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst. Niet alle gevallen lijken even ernstig. De Russen zouden wel een vooraanstaande rol in de gevallen spelen. Frappant is dat de resultaten van die onderzoeken wel bekend worden gemaakt aan de bevoegde ministers, maar niet aan de leden van het federale parlement die veiligheid in hun portefeuille hebben. Zij zijn namelijk niet gemachtigd om zulke informatie te kennen.
 
CNN heeft op de site een uitgebreide analyse over Chinese spionage in Europa. Directe aanleiding voor het artikel is het Duitse onderzoek naar Chinese spionage dat niet alleen in Duitsland zou hebben plaatsgevonden, maar ook bij de EU in Brussel. In het artikel gaat CNN in op de vraag hoe Europa moet omgaan met de Chinese spionageactiviteiten. China is een grote handelspartner. Moet je dat koesteren en Chinese investeringen in Europa zoveel mogelijk faciliteren? Of is voorzichtigheid geboden? Denk hierbij aan de lopende discussie of Europese landen in zee moeten gaan met het Chinese Huawei voor de aanleg van 5G.  
 
Het 'romantische beeld van de spion met zijn hoed en een lief zoals die in de genoemde boeken van Le Carré en de films van James Bond voorkomt, is allang verleden tijd. Het wereldwijde web is tegenwoordig het werkveld van de moderne spion. Ook de spionage is geglobaliseerd en daardoor complexer geworden. Met het uitwijzen van één of meerdere personen is het probleem niet opgelost. Hoe je dan als land daartegen te wapenen, is voor velen nog niet duidelijk. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/01/2020 - ...