EU lijkt weerstand tegen Russisch Sputnik vaccin op te geven

15/03/2021
 
Officieel is het Russische Sputnik vaccin vanuit de Europese Commissie bezien voorlopig geen alternatief om in te zetten tijdens de vaccinatiecampagne. Maar, omdat die campagne hapert en de pandemie weer aan kracht wint, zijn er achter de schermen wel plannen om met de Russische makers van het vaccin te gaan overleggen.
 
Persbureau Reuters komt met dit nieuws na gesprekken met verschillende EU-onderhandelaars die betrokken zijn bij de aanschaf van de vaccins. Tot nu toe heeft de EU met zes vaccinproducenten contracten afgesloten, maar slechts drie producenten kunnen nu al goedgekeurde vaccins leveren. Leveringen die niet zonder horten en stoten verlopen. In april zou het Johnson en Johnson vaccin daarbij moeten komen. Het Russische Sputnik vaccin is volgens de Russen zeer effectief en veilig. Rusland heeft het ook al aan verschillende landen in de wereld ter beschikking gesteld. Hongarije en de Republiek Tsjechië hebben individueel al dosissen besteld. De Europese Commissie aarzelt echter, niet alleen voor wat de veiligheid ervan betreft maar ook vooral over wat de politieke consequenties zouden zijn.
 
Dit weerhoudt EU-lidstaten er niet van interesse te tonen in het Sputnik vaccin. Italië wil de capaciteit van een vaccinfabriek ter
beschikking stellen om het Sputnik vaccin ook in Italië te produceren en de Duitsers hebben eveneens een dergelijk voorstel gedaan. De geopolitieke spanningen tussen de EU en Rusland lijken daarbij geen obstakel an sich te vormen. Volgens de Italiaanse regering is de herkomst van een vaccin niet belangrijk, zolang het maar veilig is en werkt. De EMA is momenteel bezig met een rolling review van het vaccin. Als dat positief uitpakt, zou goedkeuring ervan de komende maanden mogelijk kunnen zijn. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/03/2021 - ...