De invloed van Viktor Orban in Roemenië: Sri Lankaanse gastarbeiders niet welkom in Roemeens dorp

30/01/2020
 
In Ditrau, een Roemeens dorpje in de regio Transsylvanië, staat een broodfabriek. De fabriek boert goed en dus gaat de bedrijfsleiding op zoek naar extra arbeidskrachten. Onder de inwoners van het dorp en de omliggende dorpen is er echter niemand die ervoor opteert. Dus besluit de bedrijfsleiding twee Sri Lankaanse gastarbeiders over te laten komen. En dan zijn de poppen aan het dansen
 
De dorpelingen zijn boos en bedreigen de Sri Lankanen en de bedrijfsleiding. De gastarbeiders zien zich genoodzaakt te verhuizen. Eerst naar een naburig dorp waar ze eveneens worden bedreigd en dan maar naar de grotere stad Gheorghieni. De bedrijfsleiding laat zich niet intimideren en kondigt aan dat er nog vijf gastarbeiders zullen komen te werken in de fabriek: vier uit Nepal en nog een uit Sri Lanka. De bedrijfsleiding wijst erop dat er ook veel Roemenen in andere landen werken en dat ze daar ook goed en respectvol worden behandeld. Ze vraagt eenzelfde houding van de inwoners van Ditrau.
 
De lokale priester komt ter verklaring van het gedrag met een verhaal over gevoelens van onveiligheid vanwege een ouder conflict tussen de inwoners en de Roma gemeenschap, uit 1986. Er is echter een meer voor de hand liggende, propagandistische, reden. De bevolking in Ditrau, gelegen in het graafschap Harghita, bestaat voor het overgrote deel uit etnische Hongaren die voornamelijk de Hongaarse staatsmedia tot zich nemen. Die media staan onder controle van premier Viktor Orban die fel tegen migranten is. Zo reikt de anti-migratiepolitiek van Orban tot over de landsgrenzen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/01/2020 - ...