EP en rechtsgeleerden: 'Stop met geld aan Hongarije te geven'

07/07/2022
 
April dit jaar blokkeerde de Europese Commissie tijdelijk de overdracht van EU-fondsen aan Hongarije, omdat het land de gelden daaruit systematisch zou misbruiken. Verschillende fracties in het EP roepen na een nieuwe analyse van dat misbruik nu op tot een volledige stopzetting van geldtransfers aan Hongarije, die een waarde hebben van 6 miljard euro per jaar.
 
De analyse is uitgevoerd door een aantal rechtsstaat geleerden onder leiding van EP-lid voor de Groene fractie Daniel Freund. Volgens John Morijn, een van de auteurs van het rapport dat uit de analyse volgde, is een tijdelijke stopzetting van de fondsen niet genoeg. Daarvoor is het Hongaarse misbruik te frequent en te wijdverspreid. Volgens Morijn is een volledige stopzetting juist in het belang van de Hongaarse burgers. Zij kunnen zo druk uitoefenen op de Hongaarse regering en voorkomen dat geld in verkeerde handen valt. 
 
Het Europees Parlement lijkt zich eensgezind achter de conclusies van het rapport te scharen en roept de Europese Commissie op 'niet te buigen voor Hongaarse chantage inzake de situatie in Oost-Europa', de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de vluchtelingenstroom die deze op gang heeft gebracht. 
 
De Hongaarse regering heeft nog niet gereageerd op het rapport. De Europese Commissie zal half augustus een finaal oordeel vellen over wat te doen met het voor de Hongaren bestemde geld.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/07/2022 - ...