Onderzoek naar slapeloosheid met fruitvliegjes en zebravis

11/01/2023
 
Velen kennen het probleem: je gaat naar bed, maar valt niet in slaap. Recent onderzoek naar slapeloosheid, in het Engels insomnia, brengt meer duidelijkheid in hoe het slaapproces in zijn werk gaat. Met dank aan genetisch onderzoek met behulp van fruitvliegjes en zebravissen
 
Amerikaanse onderzoekers bestuderen slapeloosheid en andere slaapproblemen via een nieuwe onderzoeksmethode. Tot nu toe zochten wetenschappers vooral naar menselijke genen die van invloed zijn op het slaapproces. Maar dan weet je nog niet hoe die genen precies functioneren en de slaapproblemen veroorzaken. Omdat je ze niet bij proefpersonen kunt implanteren, gebruikten de onderzoekers fruitvliegjes en zebravissen.
 
De eerste resultaten zijn bemoedigend. Ze vermoedden dat veranderingen in het gen Pig-Q het in slaap vallen stimuleren. Om dit te bewijzen, implanteerden ze het gen achtereenvolgens in fruitvliegjes en zebravissen om te zien wat het gen precies doet. En inderdaad: mutaties in Pig-Q stimuleren het brein in het slaapproces. 
 
De wetenschappers gaan nu aan de slag met andere genen waarvan ze denken dat die een rol spelen bij slaapproblemen. Zo hopen ze op den duur ook met werkbare oplossingen te komen om deze tegen te gaan. Tot die tijd blijft de koelkast plunderen een methode om de slapeloosheid te bevechten.
 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/01/2023 - ...