Binnenkort proeven met Super EcoCombi op Nederlandse wegen?

10/10/2022
 
Als het aan Transport en Logistiek Nederland (TLN) ligt, starten binnenkort proeven op de Nederlandse wegen met het rijden met de Super EcoCombi (SEC). De brancheorganisatie ziet er veel voordelen in.
 
Een Super EcoCombi is een extra lange vrachtwagencombinatie bestaande uit een trekker met twee aan elkaar verbonden 13,60 meter trailers. Een SEC heeft een maximale lengte van 32-34 m en kan tot maximaal 72 ton vervoeren. Die lading is hetzelfde als met twee aparte 16,5 m combinaties kan worden vervoerd. Doordat je meer vracht kunt vervoeren met een SEC stoot je minder emissie uit, ben je zuiniger in het brandstofverbruik en heb je minder personeel nodig redeneert TLN.
 
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan het inzetten van een SEC. Hoe zit het met de verkeersveiligheid bijvoorbeeld? De SEC is niet bedoeld om ermee door dorpen en steden te rijden, maar ook op de snelweg moeten ongevallen worden vermeden. De SEC rijdt nochtans al rond in Spanje en Zweden en in Denemarken zijn er praktijktesten mee aan de gang. TLN hoopt nu dat minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers toestemming geeft om ook in Nederland proeven te gaan houden. Hij heeft donderdag 6 oktober jl. zelf al achter het stuur van een Super EcoCombi mogen plaatsnemen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/10/2022 ...