Ook in 2022 onderbrekingen in wereldwijde supply chain

02/02/2022
 
Na twee jaar van onderbrekingen in de wereldwijde supply chain hoopt de transport- en logistieksector dat de situatie in 2022 weer normaliseert. De kans daarop is echter klein, schrijft de New York Times in een artikel dat de toestand in de VS als uitgangspunt neemt.
 
De oorzaken van de verwachte aanhoudende onderbrekingen in de supply chain zijn divers. Aan de basis ligt het feit dat in twee jaar coronapandemie mensen over de hele wereld veel meer goederen via e-commerce zijn gaan aanschaffen. Goederen die veelal vanuit China moeten komen. Hoe krijg je die bij de mensen thuis? De traditionele manier is ze per schip in containers naar een haven te vervoeren. Daar worden die containers gelost en de goederen opgeslagen in magazijnen totdat ze via weg- of spoorvervoer verder getransporteerd worden naar de winkels. Maar, deze werkwijze hapert nu aan alle kanten. Er zijn te weinig grote schepen en te weinig containers om alle goederen te vervoeren. Het transport loopt daardoor vertraging op wat leidt tot langere wachttijden voor schepen in havens. De magazijnen puilen ondertussen ook uit en er is onvoldoende grond beschikbaar om nieuwe magazijnen bij te bouwen. Wat gemiddeld ook een jaar duurt. Tenslotte zijn er onvoldoende vrachtwagenchauffeurs om de goederen naar hun bestemming te brengen. Een tekort dat zich evenzeer dichter bij huis voordoet. Ook in België en Nederland springen transportbedrijven om meer personeel.
 
Wordt het dan niet beter nu de coronapandemie dit jaar misschien wel tot een einde komt? Keren we dan niet terug naar het oude normaal? Dat is maar de vraag, zeggen experts tegen de New York Times. De gesignaleerde verandering in koopgedrag die mede de onderbrekingen in de supply chain veroorzaakt, is waarschijnlijk een blijvend fenomeen. Mensen zullen meer online blijven kopen en dus blijft er de noodzaak tot uitbreiding. Eer die nu al benodigde uitbreiding in schepen, containers en magazijnen eindelijk is gerealiseerd, is het wellicht alweer onvoldoende. Die cyclus wordt dan het nieuwe normaal. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/02/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft