Beschikbaar bedrag voor SURE op papier al bijna verdeeld

25/08/2020
 
 
April dit jaar introduceerde de Europese Commissie het financiële instrument SURE (= Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency), bedoeld om werknemers binnen de EU een periode van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis goed door te laten komen. Er is 100 miljard euro beschikbaar voor SURE. Tot nu toe hebben 15 EU-lidstaten er een beroep op gedaan.
 
Het zijn vooral de Zuid-, Centraal- en Oost-Europese landen die een aanvraag hebben ingediend, maar ook België heeft een aanvraag gedaan ter waarde van 7,8 miljard euro. Italië en Spanje vragen logischerwijs het meest, respectievelijk 27,4 en 21,3 miljard euro. Letland is het meest bescheiden met een bedrag 192 miljoen euro. In totaal gaat het om 15 landen die alles bij elkaar om 81,4 miljard euro vragen.
 
Het is nu aan de Europese leiders om alle aanvragen goed te keuren. Er kunnen nog formele verzoeken worden ingediend. Overigens krijgen de betrokken landen het geld niet om niet. Het wordt verstrekt in de vorm van goedkope leningen, gewaarborgd door een systeem van vrijwillige garanties van de lidstaten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/08/2020 - ...