Griekenland en Bulgarije nemen grensmaatregelen om Syrische vluchtelingenstroom tegen te houden

29/02/2020
 
Nadat president Erdogan gisteren besloot de Syrische vluchtelingen op zijn grondgebied die naar Europa willen niet langer tegen te houden, hebben zowel Griekenland als Bulgarije maatregelen genomen om de grenzen extra te bewaken. Zij vrezen als eerste te worden overspoeld met een nieuwe vluchtelingenstroom.
 
Volgens Turkse media waren gisteren bussen vol Syrische vluchtelingen op weg naar de grens met hetzij Griekenland of Bulgarije. Onbevestigde berichten spraken ook over gevangenen die zouden zijn vrijgelaten om naar Europa te trekken. Zowel Griekenland als Bulgarije besloten daarop de grensbewaking te versterken. Bulgarije stuurde 1.000 extra militairen naar de grens met Turkije. De Griekse regering heeft nog geen extra manschappen gestuurd, maar de huidige grensbewakers hebben wel het recht alles te doen om de vluchtelingen tegen te houden. Er zou daarbij al traangas zijn gebruikt volgens Griekse media. De Griekse premier Mitsotakis heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de Duitse kanselier Angela Merkel over de situatie aan de grens.
 
Sowieso was er gisteren druk diplomatiek overleg op hoog niveau. Erdogan belde ook met Merkel en de Franse president Macron. 's Avonds zou hij met Donald Trump bellen. Eurocommissaris voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell twitterde vrijdagavond dat Turkije zich aan de in 2015 gemaakte afspraken met de EU zou houden. En vers van de pers is het bericht dat Rusland en Turkije de spanningen op de grond in Idlib willen verminderen. Daartoe zouden ze concrete stappen willen ondernemen. Mocht dat geschieden, zal Europa hopen dat de gevreesde vluchtelingenstroom vanuit Idlib richting Turkije en Europa alsnog uitblijft.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/02/2020 - ...