Europa voorziet snel een tekort aan arbeidskrachten

20/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
In een afgelopen dinsdag gepubliceerd rapport van de Europese Commissie valt te lezen dat de EU binnen afzienbare tijd met een tekort aan arbeidskrachten zit. Nu al zijn er 82 regio's die een afname in het aantal beschikbare mensen op de arbeidsmarkt noteren.
 
In tien jaar tijd bedroeg de afname van het aantal arbeidskrachten in de gehele EU vijf miljoen mensen. Demografische oorzaken liggen aan de basis hiervan. Zo daalt het bevolkingsaantal in landen als Roemenië, Bulgarije en Letland al jaren aanzienlijk. Niet alleen vanwege lage geboortecijfers, maar ook doordat veel inwoners elders binnen de Europese arbeidsmarkt hun heil gaan zoeken. Toch weet Roemenië het tekort aan arbeidskrachten tot nu toe nog goed op te vangen doordat omgekeerd veel Europeanen en mensen van buiten er komen werken, vooral in de IT. Ook Polen, Griekenland en Malta kennen een grote toestroom van werknemers uit andere landen. 
 
Het rapport gaat verder in op recente ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn (geweest) op de demografische samenstelling van de Europese bevolking. Denk aan de Brexit, de coronapandemie, de klimaatverandering en momenteel de oorlog in Oekraïne. Alhoewel de EC over het geheel een stijging van het aantal inwoners van enkele miljoenen verwacht tussen nu en 2050 valt niet exact te zeggen met hoeveel dit zal zijn. Dat hangt onder andere af van het aantal migranten en emigranten. Verwacht wordt dat het inwoneraantal in met name de landen in Centraal- en Oost-Europa, de Baltische staten en de Balkanlanden tot in elk geval 2030 verder zal dalen. In bijvoorbeeld Denemarken, Zweden, Ierland en Malta zal deze juist toenemen de komende jaren.
 
Hoe dan ook zal het bevolkingsaantal in de EU in verhouding tot de totale wereldbevolking verder dalen van 12% in 1960, 6% in 2022 tot 4% in 2070. Met een bevolking die vergrijst, vraagt dit om bijkomende maatregelen om de Europese arbeidsmarkt overeind te houden. 
 
Lees het volledige rapport. Een korte samenvatting over de stand van zaken wat de Europese arbeidsmarkt betreft, vind je bij Romania-Insider
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/01/2023 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft