Binnenkort tekort aan toiletpapier door containercrisis?

25/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Wat heeft een tekort aan containerschepen te maken met toiletpapier? Welnu, doordat er wereldwijd een steeds grotere vraag is naar containervervoer per schip dreigen andere vormen van scheepstransport in het nauw te komen. Zoals breakbulktransport (vervoer per schip van grote partijen. Denk aan staal, hout, groente en fruit e.d.). En juist breakbulk vervoert een van de belangrijkste bestanddelen van toiletpapier, houtpulp.
 
Het Braziliaanse bedrijf Suzano is een van 's werelds grootste exporteurs van houtpulp en trekt aan de alarmbel. Door de steeds grotere vraag naar containervervoer komt het breakbulktransport in gevaar volgens CEO Walter Schalka. Suzano heeft al afvaarten die gepland stonden in de maand maart moeten verschuiven naar april. Breakbulkschepen leggen minder vaak aan aan de terminals van het bedrijf dan gewoonlijk. 
 
Containertransport boomt, maar houtpulp stop je niet in containers. Doordat het breakbulktransport achteruit gaat, zou op een gegeven moment de aanvoer van houtpulp in Europa kunnen stagneren. Dat betekent in het worst case scenario minder productie van toiletpapier. Misschien is het een goed idee om er wat zuiniger mee om te springen, wanneer je je dagelijkse behoefte weer hebt gedaan ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft