'Uitgestorven' Tequila vis zwemt weer in groten getale rond in Mexico

29/12/2021
 
Begin deze eeuw was de Tequila vis zo goed als uitgestorven. De vis heeft het zoetwater in het zuidwesten van Mexico als habitat. Door onder andere vervuiling verdween de vis daaruit. Dankzij een Brits-Mexicaans conserveringsprogramma en herintroductie programma zwemt de vis nu weer in groten getale rond.
 
De Britse Chester Zoo leverde in 1998 vijf vrouwtjes en vijf mannetjes van de Tequila vis aan de Mexicaanse Michoacana Universiteit. Daar ging men volgens aan de slag met het kweken van nakomelingen. Veertig mannetjes en 40 vrouwtjes daarvan werden vervolgens in speciale bassins 'getraind' om te kunnen overleven in het wild. Na vier jaar was de populatie uitgegroeid tot 10.000 individuen.  Groot genoeg om de vis in het wild te herintroduceren. Om ervoor te zorgen dat de vis niet weer op het punt van uitsterven zou belanden, is de hulp van de lokale bevolking ingeschakeld. Die zorgt er nu voor dat het water in de rivieren schoon en helder blijft zodat de vis kan gedijen.
 
De Tequila vis is slechts 6 cm groot en heeft geen opvallende uiterlijke kenmerken. Het behoeden van het uitsterven van de vis is wel een voorbeeld van hoe andere bedreigde diersoorten zouden kunnen worden gered.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft