Kosovaarse president Hashim Thaci treedt af als aanklacht tegen hem wordt bevestigd

30/06/2020
 
De Kosovaarse president Hashim Thaci heeft gereageerd op het bericht vorige week dat het Kosovo Tribunaal een aanklacht tegen hem heeft ingediend wegens oorlogsmisdaden in de jaren 90. In een verklaring gisteren zei Thaci dat hij zal aftreden, mocht de aanklacht worden bevestigd.
 
Thaci verwerpt de beschuldigingen in de aanklacht. 'Ik kan in vredestijd politieke fouten hebben gemaakt, maar heb nooit oorlogsmisdaden begaan.' Hij zou zijn acties uit het verleden als politiek leider van het Kosovo Liberation Army ook zonder twijfel overdoen. 'Zelfs als ik terug zou gaan naar de middeleeuwen onder Milosevic (waarmee hij de jaren 90 van de vorige eeuw bedoelt, red.), zou ik hetzelfde doen. De kogel van de vijand beantwoorden met de kogel van dorst naar vrijheid en niet een Servische, Albanese of Roma burger krenken.' Thaci wees er verder op dat Kosovo tegenwoordig een vreedzame, democratische multi-etnische staat is die streeft naar integratie in Europa. 
 
De aanklachten tegen Thaci omvatten onder andere moord, verdwijningen, vervolging en marteling. Thaci zegt dat hij bereid is zichzelf daartegen te verdedigen voor het tribunaal.
 
Meer lezen
 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/06/2020 - ...
 

         Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft