Economische ongelijkheid tussen landen neemt af volgens Thomas Piketty

13/09/2021
 
De Franse econoom Thomas Piketty heeft een nieuw boek uit, 'Une brève histoire de l"égalité' oftewel Een korte geschiedenis van de gelijkheid. Kort is het zeker vergeleken met zijn vorige boeken. Het telt slechts 368 pagina's in het Frans. En Piketty wordt steeds optimistischer naar het lijkt.
 
In zijn nieuwste boek schrijft Piketty dat de globale economie steeds minder ongelijkheden vertoont en dat die trend zich onherroepelijk voort zal zetten. In een intrview met L'Echo geeft hij daar diverse redenen voor aan, zoals het feit dat steeds meer gewone burgers in opstand komen tegen privileges voor de rijksten en grote bedrijven. Hij gaat zelfs zover door te zeggen dat we wat dat betreft niet ver meer af zitten van een revolutie vergelijkbaar met de Franse revolutie uit 1789. Ook de benodigde maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan, nopen de rijke en arme landen tot meer samenwerking die zal uitmonden in meer fiscale gelijkheid, gelooft Piketty.
 
Natuurlijk zijn er nog wel beren op de weg. Gevraagd naar de toenemende aversie ten opzichte van politici in veel Europese landen zegt Piketty dat het politieke systeem zelf moet evolueren. Een keer in de vier jaar je stem uitbrengen, is niet meer genoeg inspraak voor de burgers. Zij willen en moeten meer te zeggen krijgen. Hij ziet wel een positieve ontwikkeling in de rol van de centrale banken. Die worden volgens hem steeds meer een instrument voor sociaal - en milieubeleid. Dat is volgens hem een grote vooruitgang.
 
Dit is een heel korte samenvatting en vertaling uit het Frans van een lang interview met Piketty in de Waalse zakenkrant L'Echo.
 
Copyright vertaalde tekst: Johan Peters, 13/09/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft