De klad zit er al goed in bij de Nederlandse transportsector door de coronacrisis

09/04/2020
 
 
Transport en Logistiek Nederland (TLN) zal de komende tijd haar leden geregeld ondervragen wat zij merken van de coronacrisis. Woensdag 8 april publiceerde TLN de resultaten van het eerste onderzoek. De algemene tendens is dat in alle sectoren van het transport en de logistiek de ondernemers nu reeds melden dat de klad er behoorlijk in zit.
 
De 1.100 ondernemers die aan dit eerste onderzoek deelnamen, meldden een gemiddeld omzetverlies van ruim 32% in vergelijking met vorig jaar. De sierteelt- en autotransporteurs krijgen de grootste klappen: meer dan 90% omzetverlies. Voor het containervervoer ligt de daling op 75. Bouwtransporteurs, koeriersdiensten en verhuisdiensten hadden 60% minder omzet dan in dezelfde periode in 2019.
 
Toch valt de situatie nu nog niet hopeloos te noemen. Zo denkt 78% van de ondernemers op dit moment dat het niet nodig is personeel te ontslaan en 75% is ervan overtuigd dat de onderneming overeind blijft. Ook geeft 79% aan voorlopig geen gebruik te maken van nood- en hulpmaatregelen van de overheid.
 
Het ligt in de bedoeling van TLN de komende weken herhaalonderzoeken te houden. De resultaten daarvan worden dan gepubliceerd op hun site.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/04/2020