Portugal wil top tussen de EU en Joe Biden in eerste halfjaar 2021 realiseren

01/03/2021
 
Portugal is de eerste helft van 2021 voorzitter van de EU. Naast de lopende zaken waaraan de voorzitter aandacht moet besteden, wil het land ook twee speciale zaken realiseren tijdens het voorzitterschap: een top tussen de EU en de Amerikaanse president Joe Biden en een conferentie over de toekomst van Europa.
 
Gelijk op het moment dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen, nodigde Europees president Charles Michel hem uit voor een top tussen de EU en de VS in Brussel. Volgens de Portugese staatssecretaris van Europese Zaken Ana Paula Zacarias ligt dat plan nog steeds op tafel. Zij hoopt dat het tijdens het Portugese voorzitterschap kan plaatsvinden. Idealiter wil ze het combineren met een NAVO-top.
 
De conferentie over de toekomst van Europa stond eigenlijk al voor mei 2020 gepland. Corona gooide toen roet in het eten. Portugal wil de conferentie nu op 9 mei alsnog laten doorgaan. Het is de bedoeling dat tijdens de conferentie vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in gesprek gaan met de Europese leiders, de Europese Commissie en leden van het Europees Parlement. In de komende weken verwacht Portugal 'goed nieuws' over de conferentie naar buiten te kunnen brengen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft