Handelsakkoord tussen het VK en de VS nog niet voor vandaag of morgen

03/03/2020
 
Gisteren zijn officieel de onderhandelingen begonnen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord. Nu het VK uit de EU is gestapt, moet het ook met andere landen nieuwe handelsakkoorden sluiten. Zoals een nieuw trans-atlantisch handelsakkoord met de VS. De Britse premier Boris Johnson wil ook dat dit jaar regelen, maar zijn collega Trump lijkt veel minder haast te hebben.  
 
Trump is wel voorstander van het Britse vertrek uit de EU, maar dat wil nog niet zeggen dat een nieuw handelsverdrag tussen de VS en het VK nu snel een feit is. Dat ligt in de eerste plaats aan de politieke situatie aan beide kanten van de oceaan. In dit verkiezingsjaar heeft Trump andere zaken hoger op zijn prioriteitenlijstje staan. Verder wil hij eerst aankijken hoe de onderhandelingen tussen de EU en het VK uitpakken en dan vooral wat de kwestie Noord-Ierland betreft (wel of geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland). Een akkoord met de EU is daarnaast voor Boris Johnson eigenlijk belangrijker, gezien de omvang van de handel. Ten slotte moet Johnson ook werk maken van de binnenlandse beloften die hij aan zijn kiezers heeft gedaan.
 
Daar komt nog bij dat een nieuw handelsakkoord tussen de VS en het VK de nodige gecompliceerde dossiers bevat. Het VK is bijvoorbeeld niet gediend van Amerikaanse chloorkippen en wil ook de nationale gezondheidszorg niet openstellen voor Amerikaanse privébedrijven. Dit zijn twee belangrijke knelpunten die moeten worden uitonderhandeld.
 
Samenvattend: Boris Johnson wil dit jaar handelsakkoorden afsluiten met zijn twee grootste handelspartners. Of dat gaat lukken, is de vraag. Zowel een nieuw handelsakkoord met de EU als met de VS lijkt niet voor vandaag of morgen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/03/2020 - ...