Voor wereldwijde distributie coronavaccin zijn 8.000 jumbo jets nodig

10/09/2020
  
Op het moment dat er een goed en veilig vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, moet dit zo snel mogelijk over de hele wereld voorhanden zijn. Hoe dat te realiseren? De International Air Transport Association heeft berekend dat daarvoor de inzet van 8.000 jumbo jets nodig is.
 
Transport van het vaccin door de lucht is de snelste manier om het vaccin over de gehele wereld te distribueren. Echter, niet elk type vrachtvliegtuig is geschikt om dosissen vaccin te vervoeren. Zo moet de temperatuur in het vrachtgedeelte voor het transport van vaccins normaal gesproken altijd tussen de 2 en 8 graden Celsius bedragen. Sommige vaccins moeten echter vervoerd worden tegen temperaturen onder nul, wat het aantal geschikte vliegtuigen vermindert. 
 
IATA is momenteel aan het overleggen met luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, gezondheidsinstanties en medicijnfabrikanten om een wereldwijd vluchtschema in elkaar te zetten. IATA heeft al berekend dat voor een wereldwijde distributie 8.000 vliegtuigen van het type Boeing 747 nodig zijn. Daarbij wordt uitgegaan van één dosiaccin per persoon. Voor het Afrikaanse continent voorziet IATA problemen in de distributie. Er is daar momenteel onvoldoende cargocapaciteit en het betreft een gigantische oppervlakte die moet worden bestreken met ingewikkelde grenzen.
 
IATA roep regeringen op nu al een planning te maken hoe zij zo goed en veilig mogelijk bevoorraad kunnen worden eens het vaccin beschikbaar is. De luchtvaartvereniging spreekt zelf in termen van een operatie met militaire precisie om alles goed te laten verlopen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft