Donald Trump: 'Hoe China met coronacrisis omging is bewijs dat ze me weg willen hebben'

30/04/2020
 
Donald Trump gaf woensdag 29 april een exclusief interview van 30 minuten aan persbureau Reuters. Zijn meest opmerkelijke uitspraak luidde: 'Als je ziet hoe de Chinezen de coronacrisis in hun land hebben aangepakt, dat is een bewijs dat China er alles aan doet om te voorkomen dat ik word herkozen.'
 
Het is een verwijt dat Donald Trump al vaker richting de Chinese leiders heeft geuit. Zij hebben in zijn ogen te weinig gedaan om de uitbraak van het coronavirus te beperken waardoor het zich heeft kunnen ontwikkelen tot een wereldwijde pandemie. Volgens Trump is hij momenteel aan het onderzoeken welke maatregelen hij tegen China kan nemen. Gevraagd naar wat die maatregelen zouden kunnen zijn, antwoordde Trump: 'I can do a lot'.
 
Tussen de VS en China botert het al jaren niet sinds Trump president is. De bijna uit de hand gelopen handelsoorlog ligt nog in het geheugen. Trump wilde niet ingaan op de vraag of hij vanwege de vermeende Chinese verantwoordelijkheid voor de huidige pandemie opnieuw aan economische maatregelen denkt. Hij benadrukte wel dat hij niet de Chinese leiders zelf viseert. Xi Jinping is zijn 'vriend'.
 
Trump vertelde verder nog dat Zuid-Korea bereid is meer te betalen voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen in het land, maar hij wilde geen bedragen noemen. Over de economische gevolgen van het coronavirus in zijn land was hij kort: '
We were rocking before this happened. We had the greatest economy in history.' De samenwerking met de gouverneurs noemde hij goed, alhoewel sommigen beter werk zouden moeten leveren. Namen noemde hij niet. 
 
In de VS zijn tot nu toe meer dan een miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Er zijn al minstens 60.000 mensen aan het virus overleden. De coronacrisis begint nu ook aan de populariteit van Trump te knagen. Volgens een peiling van Reuters/Ipsos zou Biden op Trump voorliggen:44% Biden tegen 40% Trump. In een reactie tijdens het hierboven aangehaalde interview zegt Trump verrast te zijn dat Biden het zo goed doet, maar dat hij de peilingen niet gelooft. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/04/2020 - ...
 

     Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft