Donald Trump deed niets met waarschuwingen uitkomst rampenoefening

20/03/2020
 
Terwijl Donald Trump dag in dag uit beweert dat de VS er klaar voor zijn om de strijd met het coronavirus aan te gaan, blijkt de waarheid geheel anders te liggen. Van vele kanten in de VS krijgt hij nu het verwijt dat zijn regering niet goed voorbereid was op deze pandemie. En hij had het kunnen weten, zoals een lang achtergrondartikel in de New York Times reconstrueert.
 
Van januari t/m augustus 2019 hield het Department of Health and Human Services een serie rampenoefeningen onder de naam 'Crimson Contigation'. Het ging om een griepvirus uit China (!) dat in een pandemie de wereld rondging en 47 dagen na de eerste besmetting in Chicago 110.000.000 Amerikanen zou kunnen besmetten met 586.000 doden tot gevolg. De conclusies van het rapport zijn nog steeds niet geopenbaard door de regering Trump. Volgens de New York Times waren die vernietigend. De VS waren onvoorbereid op zo'n scenario. De coördinatie was een ramp en er waren te weinig financiële middelen.
 
De waarheid gebiedt te zeggen dat dit niet alleen aan Trump ligt. Ook onder zijn voorgangers Bush Jr. en Obama werden al ernstige tekortkomingen geconstateerd na gelijksoortige rampenoefeningen. In het geval van Obama ging het daarbij om de vraag hoe goed de VS waren voorbereid op een uitbraak van ebola. De lessen uit de ebola oefening werden eind 2016 in een briefing overgedragen aan hoge functionarissen binnen de te vormen regering Trump. Onder andere aan de beoogde minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de beoogde security official John F. Kelly. De Obama functionarissen voegden er een scenario van een grieppandemie aan toe om het meer inzichtelijk te maken (een grieppandemie is nu eenmaal meer waarschijnlijk dan een wereldwijde ebola uitbraak). Tillerson en Kelly zijn alweer jaren van het toneel verdwenen. Waarschijnlijk hebben zij hun kennis nooit overgedragen aan hun opvolgers.
 
Ondertussen stemt de berichtgeving uit de VS inzake de bestrijding van het coronavirus somber. Veel staten stellen een lockdown in. Ook in de VS is er gebrek aan medische uitrusting. De meest recente cijfers van het John Hopkins Resource Center inzake het aantal besmettingen en doden in de VS zijn: 14.250 besmettingen en 74 doden. Deze cijfers zijn met het intikken uiteraard alweer achterhaald.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/03/2020 - ...