Spanning tussen de VS en China loopt verder op

15/05/2020
 
Van de ooit vriendelijke relatie tussen president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping blijft steeds minder over. Trump viseert China steeds meer, economisch en militair.
 
In een interview op Fox News gisteravond dreigde Trump alle banden met China te verbreken. Trump zei zeer teleurgesteld te zijn in de Chinese aanpak van het coronavirus. 'Ze hadden dit nooit moeten laten gebeuren. Ik sloot in januari een belangrijke handelsdeal met Xi en nu dit. Die handelsdeal voelt nu niet meer hetzelfde voor mij. De inkt was nauwelijks opgedroogd en toen kwam de plaag.' Trump maakte duidelijk dat hij voorlopig niet meer met Xi wil praten en hintte er zelfs op de hele economische relatie met China op te kunnen blazen. 'Als we dat doen, wat zou er dan gebeuren? Je zou 500 miljard dollar besparen (de waarde van de jaarlijkse Amerikaanse import vanuit China).'
 
De officiƫle Chinese reactie op de uitspraken van Trump is voorlopig gematigd. De Chinese regering roept op om samen te blijven werken in de bestrijding van het coronavirus en de economische productie te heropstarten. De Chinese tabloid Global Times reageerde een heel pak scherper. De eindredacteur zei niet verbaasd te zijn over Trumps dreigement de economische relaties met China op te blazen, gezien zijn voorstellen om het virus te bestrijden.
 
Ondertussen lopen ook de militaire spanningen tussen de VS en China op. De VS hebben hun zichtbare militaire aanwezigheid in de regio van de Zuid-Chinese Zee flink opgeschroefd. CNN heeft daar een achtergrondartikel over.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/05/2020 - ...
 

         Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft