Hoe gaat Europa reageren op mogelijke herverkiezing Trump?

19/02/2020
 
Menig Europese diplomaat en regeringsleider houdt er rekening mee dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november opnieuw wint en nog eens vier jaar aan de macht blijft. Hoe gaat de EU reageren op zo'n scenario? De New York Times stak zijn licht op bij verschillende deskundigen en concludeert dat Europa geen eenduidig antwoord heeft op de vraag hoe te reageren op nog eens vier jaar Trump.
 
Tussen Trump en de meeste Europese leiders botert het niet echt. Emmanuel Macron, Angela Merkel. Ze zien Donald Trump liever gaan dan komen. Macron pleit al openlijk voor een Europa dat losser komt te staan van Amerika. Politiek, economisch en defensief. Trump heeft immers ook al aangetoond dat de NAVO wat hem betreft niet meer het eeuwige Europese defensieve zekerheidsschild is. Kan Europa op eigen benen staan, is dan vervolgens de vraag in het NY Times artikel.
 
Dat blijkt ingewikkeld. De Europese leiders zijn het er namelijk niet over eens hoe Europa zich dan losser zou moeten maken van de VS en wat dit betekent voor de positie van de EU in de wereld. Daar komt bij dat niet alle lidstaten negatief staan tegenover Trump. De leiders in de voormalige Oostbloklanden zijn veel positiever over Trump. Wel zijn ook zij bezorgd over de rol die de NAVO gaat spelen onder nog eens vier jaar Trump aan de macht. Zij vrezen dat Poetin te veel vrij spel zou kunnen krijgen met een uitgeklede NAVO. 
 
Het scenario dat Donald Trump wordt herkozen, heeft een grote mate van waarschijnlijkheid. Hoe de EU daarop gaat reageren, blijft vooralsnog koffiedik kijken. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/02/2020 - ...