'Onderschat Bernie Sanders niet' waarschuwt Goldman Sachs

28/02/2020
 
De beurzen staan al de hele week in het rood. Beleggers vrezen een wereldwijde recessie vanwege het coronavirus. Mocht het werkelijk zo ver komen, dan is dat slecht nieuws voor Donald Trump en goed nieuws voor Bernie Sanders. Een stagnatie in de Amerikaanse economie zou Trump zijn herverkiezing in november serieus in gevaar brengen. Schrijft de investeringsbank Goldman Sachs in een rapport.
 
Het Amerikaanse bedrijfsleven ziet tot nu toe weinig gevaar in de mogelijke Democratische presidentskandidatuur van Bernie Sanders en leeft in de veronderstelling dat Trump het vrij eenvoudig van Sanders zal winnen. Bij Goldman Sachs zien ze echter beren op de weg door het coronavirus. Zo is de kans op een Amerikaanse recessie in de eerste zes maanden van 2020 gestegen van 20% naar 40% volgens Moody's, de zakelijke en financiĆ«le dienstverlener. 
 
Het Amerikaanse bedrijfsleven profiteert onder Trump van lage belastingen, wat de koersen op Wall Street mede de hoogte in heeft gedreven. Sanders zal de belastingen voor bedrijven zeker verhogen en andere maatregelen nemen om de inkomensongelijkheid in de VS tegen te gaan. In tijden van een recessie zal die boodschap meer aanslaan. Daarom, schrijft Goldman Sachs, moet Sanders niet bij voorbaat als kansloos worden beschouwd om in november de verkiezingen te winnen, mocht hij inderdaad tot Democratisch presidentskandidaat worden gekozen en de economie gaan slabakken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/02/2020 - ...