Gepensioneerde generaals oneens met Trumps dreigement leger in te zetten bij onrusten

04/06/2020
 
Verschillende gepensioneerde Amerikaanse generaals hebben kritiek geuit op de manier waarop de Amerikaanse president Trump de onrust in zijn land wil bestrijden. Een van hen is de oud-marinegeneraal en oud-minister van Defensie onder Trump, James Mattis.
 
Mattis zei in een verklaring: 'Donald Trump is de eerste president in mijn leven die niet probeert de Amerikanen te verenigen, die er geen eens een poging toe doet. Hij probeert ons daarentegen te verdelen. We zien de resultaten van dit beleid dat al drie jaar duurt. We zien de resultaten van drie jaar zonder volwassen leiderschap.' Trump was uiteraard niet opgezet met deze verklaring van Mattis die vocht in twee Irak oorlogen en in Afghanistan. In 2018 nam hij ontslag als minister van Defensie na onenigheid met Trump over diens besluit de Amerikaanse troepen uit Syriƫ terug te trekken. Trump tweette in reactie op Mattis dat Mattis 'de meest overschatte generaal ter wereld is.'
 
Maar niet alleen Mattis uitte kritiek. Oud-generaal John Allen bekritiseerde Trump vanwege zijn fotomoment voor John's Church in Washington van afgelopen maandag. Allen zei tegen Foreign Policy: 'Het was niet genoeg dat vreedzame betogers hun recht op vrije meningsuiting werd ontnomen (eerste amendement in Amerikaanse grondwet, red.), dat fotomoment met een religieus sausje diende ter legitimatie  van dat ontnemen.' Allen hoopt dat al het protest leidt toch een verlicht Amerika. 'Maar dat moet wel van onderop komen. In het Witte Huis geeft niemand thuis.'  
 
Tot slot is huidig minister van Defensie Mark Esper niet van plan het leger op straat in te zetten, zoals Trump heeft bepleit. Of die weerstand hem de kop gaat kosten, is nog niet duidelijk.
 
Lees het uitgebreide verhaal bij CNN. In hetzelfde artikel lees je ook wat voormalig president Barack Obama woensdagavond heeft gezegd via Zoom.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft