Benoeming hoofd Tsjechische veiligheidsdienst verdeelt president en premier

10/08/2021
 
De termijn van het hoofd van de Tsjechische veiligheidsdienst, Michal Koudelka, eindigt komende zondag. Premier Andrej Babis (foto) en president Milos Zeman verschillen van mening over wie hem moet opvolgen. Een delicaat onderwerp vlak voor de parlementsverkiezingen in oktober.
 
Koudelka voert een harde strijd tegen Russische en Chinese spionnen. Dat zint de president steeds minder. Zeman probeert  goede banden met China en Rusland te onderhouden. De positie van premier Babis is dus beslissend. Kiest hij ervoor om Koudelka te steunen voor een tweede termijn? Of gaat hij mee in het streven van Zeman om Koudelka te vervangen door een nieuwe hoofd van de veiligheidsdienst die een vriendelijker houding aanneemt tegenover de grootmachten? Babis laat het vooralsnog in het midden. Hij wil de Europese bondgenoten die het beleid van Koudelka zeer waarderen niet voor het hoofd stoten.
 
Na een gesprek met de president, gisteren, verklaarde Babis dat het mandaat van Koudelka voorlopig is verlengd. Volgens hem moet een nieuwe regering de knoop daarover doorhakken. Die nieuwe regering laat dus minstens twee maanden op zich wachten. Waarschijnlijk wordt het wel langer, want er worden moeilijke onderhandelingen verwacht na de verkiezingen. Vooralsnog staat de partij van Babis, het populistische ANO, op kop in de peilingen. De Tsjechische president benoemt echter na de verkiezingen de premier. Babis kan het zich dus niet veroorloven om nu de steun van Zeman te verliezen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/08/2021 - ...